- Dere skal få lov til å spise ordene

13.03.2024
Artikkelbilde
Oline Ø.K. og Geir Mikkelsen (foto: Arnfinn Roaldsøy)

Oline Ø.K. overrasket spillerne da hun vant til over 52 ganger pengene forrige lørdag. Overrasket var også eier Ottar Høyland, men ikke helt.

 

- Jeg så Øyvind Hegdal var etter Wik Odden. Midt på oppløpet skjønte jeg at det går hvis hun holder seg i trav, for hun går alltid til mål. På forhånd visste jeg at hun kunne være med å kjempe hvis hun holdt seg i trav, men det er jo en hest som har lett for å galoppere. Hun hadde jo også møtt disse hestene før og slått noen av dem. På en måte var jeg jo overrasket at hun vant, men jeg var ikke helt overrasket likevel for jeg vet hun kan, smiler han.

Seieren var den første siden 29. mai 2022, hvilket var hoppas første løp etter at Høyland kjøpte henne. Siden det har det imidletid vært mange skjær i sjøen.

- Jeg kjøpte henne i april 2022. Øksnevad hadde jo henne som unghest, og så hadde vel Kjetil Djøseland egentlig kjøpt henne av dem slik at Tobias kunne kjøre henne i løp men så ble det ikke helt sånn. Så kom det meg for øret at hun var til salgs og jeg slo til. Hun debuterte med seier i Bergen for meg og var god. Ja vel, tenkte jeg, nå har jeg fått en skikkelig fin hest. Men i det neste løpet ble hun disket og så kom en skade, en sene som trengte lang tid. Hun var borte helt frem til desember i fjor. I prøveløpet galopperte hun imidlertid og jeg tenkte at det var skaden som var tilbake. Det var imidlertid bare bare noe småtteri og hun gikk nytt, godkjent, prøveløp i januar. Etter det har hun gjort flere fine løp, men det har vært mye galopp da, forklarer han

- Å vente i 18 måneder krever ekstra mye tålmodighet. Er du alltid like tålmodig?

- Tja, jeg er vel en ganske tålmodig type, og spesielt med hestene. Hun hadde imidlertid vist før skaden at hun kan, og jeg ville hun skulle få muligheten igjen. Det er klart det har vært en lang vei. Hun har fått både laser- og alternativ behandling, og sandgropa og sandløypa til Tom er skånsom slik at vi nå har noe som passer henne fint. Men jeg fått mange tilbakemeldinger underveis. At du gidder, sier mange. Nei, har jeg alltid svart, dere skal få lov til å spise ordene deres. Etter lørdagens løp har de vel delvis måtte gjøre det, smiler han videre.

Til start på lørdag var også Erga Tara, som han eier med dattera Kine. Den femårige hoppa ble fjerde i løpet som Ada Ø.K. vant. Også med Erga Tara har Høyland måtte være veldig tålmodig, for hoppa mistet nesten hele fjorårssesongen, men har gjort det bra etter comebacket i november i fjor.

- Hun begynte karrieren bra, men så ble det litt plunder. Vi tok henne ut av løpene, og hun fikk ta tiden til hjelp. Nå har kroppen satt seg mer, og det er ei hoppe med fart i seg, understreker han.

Høyland vet hva han snakker om, for han kjører jevnlig begge hoppene i trening. Han er nemlig ikke noen passiv eier.

- I 1996 jobbet jeg og Tom i lag, for jeg var stallmann for Per Arvid. Jeg er med litt å kjører med mine egne hester, og er vel innom stallen hver dag hvis jeg ikke er på ferie. Så jeg har full kontroll, ler han.

- Avslutningsvis, hvordan er det å være eier i 2024?

- Tja, si det. Jeg er jo oppvokst med hest, det er livet for meg. Men ting blir ikke billigere, for å si det sånne, og premiene på en vanlig kjøredag står ikke i stil med V75-dagene. Jeg skulle også gjerne sett at vi her i Rogaland fikk kjøre om de samme premiene som de gjør på Bjerke. For det er mange gode hester i området her, avslutter han.